Historik

I år är det 30 år sedan ett gäng entusiaster samlades i dansrotundan på medborgarhuset och bildade Säffle MC. Av dessa var det flera som under en längre period hade åkt för Forshaga MC men nu var läget det rätta för en klubb i Säffle.

Bland initiativtagarna sågs bland annat Lars-Gunnar Johansson som blev den 1.e ordföranden och en på den tiden mycket ung Kenneth Ax.

Klubben har under åren arrangerat en mängd tävlingar inom både rally och folkrace. Där det stora flaggskeppet, inom rally, sedan slutet på 80-talet är Lars-Erik Thorp memorial. Tävlingen körs vartannat år och har bland annat varit deltävling i junior-SM och i år kommer den att ingå i Sverigeserien för Volvo Original.

Lars-Erik var klubbens dominant under 80-talet som tack vare sin talang kom högt upp inom den internationella motorsporten. Det var även genom honom som Tina Thörner kom att få sitt genombrott som internationell kartläsare. En position som hon har befäst allt sedan dess med bravur. Tyvärr rycktes Lars-Erik bort allt för tidigt på grund av en olycka i Monte Carlo, där han var på plats för att skriva isnoter, men vid olyckstilfället stod som åskådare.

Om Lars-Erik var 80-talets förare i klubben så får man nog säga att 90-talet tillhörde Mats Karlsson och Stefan Axelsson som tillhörde den yppersta sverigeeliten i sina klasser. Den förre i den nationella klassen och den senare i stora grupp N.

Den som nu håller klubbens fana högst är utan tvekan Daniel Carlsson som redan har en diger meritlista på nationell nivå och som också har slagit sig fram till en respekterad position inom den internationella cirkusen.

Gemensamt för Daniel och flera av de andra mycket duktiga rallyåkarna i Säffle MC är att de har börjat med att åka Volvo Original. Säffle blev tidigt ett fäste för bilklassen, mycket tack var Hannu Nieminen, som byggde en av de första Volvo Orignal bilarna i Sverige. Efter Hannu har det kommit ett (stort) antal ytterligare volvoförare från Säffle, vilket att gjort att Säffle MC har dominerat resultaten inom Volvo Original i 15 år.

Folkrace gjorde tidigt 80-tal debut inom klubben med en tävling på en provisorisk bana på grusplanen vid Höglundaskolan och så fortsatte det. Under en mängd år var det många som körde men ingen permanent bana kom till stånd. Flera kanske minns det jättejobb som vissa medlemmar i klubben la ner varje år för att genomföra Lions Cup på flået i Säffle.

Två eldsjälar inom folkracen gav aldrig upp utan såg till att beslut överklagades, kommunen uppvaktades och grannar blidkades. Säffle MC och dess utövare har mycket att tacka Ove Öberg och Sven-Erik Söderman för i deras att arbete för att få till stånd en permant bana vid Krokstad.

För att hedra Ove Öbergs minne kör Säffle MC varje år tävlingen Ove Öberg memorial på banan vid Krokstad.

Det som nu klubben står inför, som så många andra småklubbar, är att försöka rekrytera nya aktiva medlemmar som kan föra "arvet vidare" så att Säffle MC även i fortsättningen kan vara: "Den lilla klubben med de stora förarna".

 
Chistian Bruce